به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام مهدی مهریزی با بیان اینکه تعریف و شناساندن ادبیات فقهی آخوند خراسانی امری مهم و ضروری است تصریح کرد: این اقدام می تواند دستمایه ایجاد و خلق یک کتاب علمی و یا یک مقاله تحلیلی و تحقیق جدی شود.
وی افزود: بر اساس این مجموعه می توانیم ادبیات فقهی آخوند خراسانی را کشف کنیم و ببینیم نوع نگارش ایشان در این رسالهها چگونه بوده و آرای ایشان در این حواشی چه مقدار جدید و چه مقدار مبتکرانه هستند.
این نویسنده موسوعه آخوندخراسانی بیان داشت: مسئله دیگر در این تحقیق بررسی تبدل رأیهای آخوند خراسانی و تغییر دیدگاههای فقهی است و وقتی یک مرجعی بر 14 رساله عملیه حاشیه نوشته است باید بررسی های لازم صورت گیرد که حرکت ایشان در مسیر فتوا دادن رو به جلو و یا رو به عقب است.
وی گفت: وقتی آخوند وارد عرصه اجتماعی شده و در زمان مشروطه با آن حجم عظیم اتفاقات و حوادث رو به رو می شود و موقعیت و دانش ایشان نیز نسبت به سابق افزایش می باید مهم است که مقدار تغییر فتوای شان چقدر است و دیگر اینکه آیا این تغییرات در همان مسائل عبادی خلاصه می شود یا در مسائل فقهی مرتبط با اجتماع و سیاست و فقه الحکومه نیز دچار نوسان رای و تغییر و تبدل دیدگاه است.
حجت الاسلام مهریزی بیان داشت: این یک کار لازم وضروری است تا روش و منهج فقهی آخوند خراسانی، برای نسل های آینده شناسایی و معرفی شود.
وی بیان داشت: باید منهج شناسی و کشف ادبیات فقهی برای همه فقها به خصوص آخوند خراسانی به علت تکثر حواشی ایشان انجام شود و تحلیل فتوای سیاسی و اجتماعی آخوند نیز در همان سال های مشروطه که منجر به فوت ایشان شد امری شایسته است.
عضو هیئت علمی کنگره آخوند خراسانی افزود: البته این کار بسیار سخت است زیرا ما روی صحنه کار فقیه یعنی همان فتوا را می بینیم و با هم می سنجیم و پشت صحنه را نمی بینیم ولی اگر به تقررات فقه ایشان دسترسی داشته باشیم و نیز به کتب فقهی ایشان رجوع کنیم راحت تر می توانیم مشرب فقهی ایشان را بیابیم که به عنوان مثال آیا مشرب ایشان عرفی و یا عقلی و عقلایی بوده است.
وی اضافه کرد: این یعنی همان چیزهایی که در این زمان به عنوان تفاوتهای مکاتب نجف و قم میگویند و به عنوان مثال مثال آخوند به اصول عملیه چقدر اعتنا دارد و چه مقدار مسائل را دلیل اجتهادی و یا با دلیل فقاهتی حل می کند و اصول ایشان چه مقدار در فقه ایشان منعکس است و تطابقی بین فقه و اصول ایشان وجود دارد یا مبانی اصولی با برداشت ها و استدلال های فقهی ناسازگار است.
حجت الاسلام مهریزی بیان داشت این کار را با توجه به فقه فتوایی ایشان می توان انجام داد ولی تحلیل کامل منهج و مشرب فقهی ایشان منوط و وابسته به رجوع به آثار فقهی و نیز تقریرات فقهی ایشان است.
وی در پایان اظهار داشت: چاپ تقریرات آخوند خراسانی بسیار مفید، موثرو اثرگذار خواهد بود.
حجت الاسلام مهریزی:
تعریف و شناساندن ادبیات فقهی آخوند خراسانی امری مهم و ضروری است
قم - خبرگزاری مهر: عضو هیئت علمی کنگره آخوند خراسانی گفت: تعریف و شناساندن ادبیات فقهی آخوند خراسانی امری مهم و ضروری است.
کد خبر 1478875
نظر شما